Scroll Top
Γραβιάς 6, 15342 Αγία Παρασκευή, Αττική

Ίδρυση & Εξέλιξη

Η ιστορία του Σχολείου μας αρχίζει το 1875, στη Σμύρνη της Μ. Ασίας.

Η Mary West με εντολή του American Board of Commissioners ανακαίνισε ένα ερειπωμένο αρχοντικό, έγραψε στην πόρτα “Αμερικανική Σχολή για κορίτσια” και ένα πρωινό του 1875 άνοιξε τις πύλες και περίμενε με αγωνία τις πρώτες μαθήτριες.

Η απελευθέρωση της γυναίκας από τη σκλαβιά της αγραμματοσύνης υπήρξε το ιδανικό που ονειρεύτηκε να κάνει πραγματικότητα το Σχολείο της Σμύρνης. Η Χορωδία, το Bazaar, οι Θεατρικές παραστάσεις, οι εορτασμοί του Thanksgiving έχουν την αρχή τους στο Σχολείο της Σμύρνης.

Το χαρακτήρα όμως του Κολλεγίου εκφράζει καλύτερα το ρητό “Non ministrari sed ministrare” δηλ. να υπηρετείς και να μην υπηρετείσαι, που παραμένει σταθερό ιδεώδες και στόχος σε όλη την πορεία του.

Η τραγική μοίρα του Ελληνισμού δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη μοίρα του Σχολείου μας. Μετά τη καταστροφή της Σμύρνης, επόμενος σταθμός ήταν το Παλαιό Φάληρο και έναρξη λειτουργίας η 15η Οκτωβρίου 1923. Η νέα επωνυμία του Σχολείου ήταν “Junior College for girls” και οι πρώτες μαθήτριες ήταν 89 προσφυγοπούλες από τη Σμύρνη, Αρμενοπούλες, Ελληνίδες και μια Αμερικανίδα. Το 1927 εγκαινιάζεται ο πρωτοποριακός θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων.

Το 1932 εγκαινιάστηκαν στο Ελληνικό τα καινούρια κτίρια του Σχολείου, σε έκταση που παραχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού του έργου.

Το 1936 το Κολλέγιο για να τιμήσει τη μνήμη της Orlinda Childs Pierce, συζύγου του μεγάλου δωρητή του Κολλεγίου William Pierce, αποκτά την επωνυμία που το συνοδεύει μέχρι σήμερα, Pierce.

Στη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου το Κολλέγιο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέλη του διδακτικού προσωπικού ίδρυσαν στην οδό Μαυρομιχάλη το “Εκπαιδευτήριο Θηλέων”. Έτσι το Κολλέγιο συνέχισε το έργο του.

Μετά την απελευθέρωση, το 1946, το Σχολείο μας ανοίγει πάλι τις εγκαταστάσεις του με την επωνυμία “Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων”. Το 1963 η Ελληνική πολιτεία εκτιμώντας την προσφορά του Κολλεγίου το αναγνώρισε ως ισότιμο με τα δημόσια γυμνάσια του Κράτους.

Το 1965 το Κολλέγιο εγκαταλείπει το Ελληνικό και μετακομίζει στις πλαγιές του Υμηττού, στην Αγία Παρασκευή, όπου κτίζονται υπερσύγχρονα συγκροτήματα.

Το 1973, ο νέος πρόεδρος, John S. Bailey, αναλαμβάνει να συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης και της καταξίωσης. Το 1984 το Κολλέγιο υποδέχεται τα πρώτα αγόρια.

Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν σημαντικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, την Εστία Νέας Σμύρνης, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το Δήμο Αθηναίων, την Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Επίσης στο χώρο του Κολλεγίου πραγματοποιούνται σημαντικά έργα, όπως το Μουσείο του Σχολείου, η ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, ο ναός των Τριών Ιεραρχών, το Θέατρο Δραματικής Τέχνης και το ανοικτό Θέατρο.

The mission of Pierce is to provide a holistic education to form intellectually independent, morally responsible, socially engaged global citizens. “Non ministrari sed ministrare” (“Not to be served but to serve”) defines our institutional character and our aspiration for our students.

Από το 2008 πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι ο Dr. David G. Horner που συνεχίζει την προσπάθεια εδραίωσης του Κολλεγίου, ως το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα.

Το Κολλέγιο από τις παρυφές του Υμηττού σήμερα, και με την εμπειρία που διαθέτει μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση, ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον.

Περνά στον 21ο αιώνα διατηρώντας ακέραιους τους θεσμούς και τις παραδόσεις του, τις επιδιώξεις και τους στόχους που έθεσε ως ιδανικά του, χωρίς να παραβλέπει τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.